MUSIC OFF | IN ENGLISH
Youtube Facebook

HELSINKI SPRING LIGHT
CHAMBER MUSIC FESTIVAL

logo

23. — 28.4.2013 TEMPPELIAUKION KIRKKO
6.5.2013 MUSIIKKITALO

Jian Wang - cello

Jian Wang aloitti sello-opinnot isänsä johdolla nelivuotiaana. Shanghain konservatorion oppilaana hän pääsi mukaan tunnettuun dokumenttielokuvaan "From Mao to Mozart: Isaac Stern in China". Sternin rohkaisu ja kannustus edesauttoivat Wangia lähtemään Yhdysvaltoihin. Vuonna 1985 hän aloitti opinnot Yale School of Musicin erityisohjelmassa, jossa hän opiskeli sellotaiteilija Aldo Parisotin johdolla.

Kaudella 2010/11 Jian Wang debytoi Lontoon sinfoniaorkesterin ja Kristjan Järven sekä Cincinnatin sinfoniaorkesterin ja Louis Langréen kanssa. Hän palasi myös Hong Kongin filharmonikkojen sekä Ruotsin ja Skotlannin kamariorkestereiden solistiksi. Théâtre des Champs Élyséessä Pariisissa Jian Wang soitti Beethovenin kolmoiskonserton yhdessä Ensemble Orchestral de Paris'n sekä pianotaiteilija Jeffery Kahanen ja viulutaiteilija Joseph Swensenin kanssa. Hän on myös soittanut useita konsertteja Australiassa ja Uudessa Seelannissa sekä Malesian filharmonikkojen ja Bournemouthin sinfoniaorkesterin solistina. Jian Wangin korkean profiilin esiintymisiin vanhassa kotimaassa Kiinassa lukeutuu soittaminen presidentille sekä Kiinan filharmonikkojen, Shanghain sinfoniaorkesterin ja Macaun sinfoniaorkesterin kausien avajaiskonsertit. Hän on myös soittanut yhdessä Kiinan kansallisorkesterin ja Hangzhoun sinfoniaorkesterin kanssa, sekä esittänyt Bachin sellosarjat National Center for Performing Artsissa Pekingissä.

Jian Wangin ensimmäinen ammattiesiintyminen tapahtui vuonna 1986 New Yorkin Carnegie Hallissa. Sittemmin hän on rakentanut kansainvälisen uran, jonka varhaisiin kohokohtiin lukeutuu konsertit Mahler Youth Orchestran kanssa, johtajana Claudio Abbado, sekä Royal Concertgebouw Orchestran kanssa, johtajana Riccardo Chailly. Hänet solistiksi kutsuneiden orkestereiden lista on komea; poimittakoon siltä Philadelphia- orkesteri, Bostonin, Detroitin, Clevelandin ja Chicagon sinfoniaorkesterit; NHK- orkesteri, Zurichin Tonhalle-orkesteri, Tukholman filharmonikot, Orchestre de Paris, Hallé-orkesteri, Skottilainen kamariorkesteri ja Camerata Salzburg. Jian Wangin kanssa työskennelleitä kapellimestareista mainittakoon Gustavo Dudamel, Charles Dutoit, Alan Gilbert, Emmanuel Krivine, Wolfgang Sawallisch, Neeme Järvi, Christoph Eschenbach, Thomas Dausgaard, Mark Wigglesworth ja Daniel Harding.

Jian Wang on tuttu musiikkijuhlavieras eri puolilla maailmaa, sekä solistina että kamarimuusikkona. Hän on soittanut Verbierissä Sveitsissä, Miyazakissa Japanissa, Aldeburghissa Iso-Britanniassa sekä Tanglewoodissa ja Mostly Mozart –festivaaleilla Yhdysvalloissa. Vuonna 2008 Jian Wang debytoi BBC Promsissa esittäen kolme Bachin soolosellosarjaa.

Jian Wang on levyttänyt ahkerasti eri levymerkeille, mm. Deutsche Grammophonille. Levyluettelossa ovat Bachin soolosellosarjat, barokkiohjelmistoa Camerata Salzburgin kanssa; Brahmsin kaksoiskonsertto Berliinin filharmonikoiden, Claudio Abbadon ja viulutaiteilija Gil Shahamin kanssa, Haydnin sellokonsertto Gulbenkian-orkesterin ja Muhai Tangin kanssa, Messiaenin Aikojen lopun kvartetto sekä Brahmsin, Mozartin ja Schumannin kamarimusiikkia yhdessä Maria João Piresin ja Augustin Dumayn kanssa.

Jian Wangin instrumentti on edesmenneen Sau-Wing Lamin soitin, jonka tämän perhe on ystävällisesti antanut Wangin käyttöön.

Danskebank Kauppakamari Kaupan liitto Clear Channel Riverbed Fiskars Dreamdo Kapu Digita AII Wild Finnair Helsingin Sanomat

Spring Light tiimi 2013 kiittää kaikkia osallistuneita.