MUSIC OFF | IN ENGLISH
Youtube Facebook

HELSINKI SPRING LIGHT
CHAMBER MUSIC FESTIVAL

logo

23. — 28.4.2013 TEMPPELIAUKION KIRKKO
6.5.2013 MUSIIKKITALO

Ralf Gothóni - piano

Ralf Gothónilla on monipuolinen ja maailmanlaajuinen ura soolopianistina, kamarimuusikkona ja kapellimestarina. Hän on tunnettu poikkeuksellisena ja persoonallisena esittäjänä, ei ainoastaan pianistina, vaan kokonaisvaltaista muusikkoutta korostavana muusikkona. Gothóni aloitti musiikkiopintonsa viululla kolmen vuoden iässä ja piano-opintonsa viiden ikäisenä. Hän debytoi 15-vuotiaana orkesterisolistina ja vuonna 1967 hän esiintyi Jyväskylän kesässä "Vuoden debytanttina".

Hän on esiintynyt maineikkaimmilla musiikkifestivaaleilla – mm. Salzburg, Berlin, Praha, Aldeburgh, Edinburgh, Roque de Antheron, Ravinia, Tanglewood – sekä useiden merkittävimpien orkestereiden – kuten Chicagon, Detroitin ja Toronton sinfoniaorkestereiden, Berliinin ja Varsovan Filharmonikkojen, Baijerin Radio-orkesterin, Japanin Filharmonikkojen ja Englannin Kamariorkesterin solistina. Hän esiintyy vuosittain lukuisissa konserteissa sekä solistina että kapellimestarina johtaen pianosta käsin. Gothóni on kantaesittänyt toista tusinaa konserttoa; vuonna 2004 hän soitti ja johti John Tavenerin "Pratirupa" pianokonserton kantaesityksen Lontoossa säveltäjän 60-vuotis juhlakonsertissa. 2005–06 hän kantaesitti Aulis Sallisen ja Curtis Curtis- Smithin kaksoiskonsertot Elina Vähälän kanssa. Gothónia kuullaan myös säännöllisesti merkittävimpien kamarimusiikkifestivaalien vierailevana taiteilijana.

Gothóni on tehnyt lähes 100 albumia useille levymerkeille, joukossa BIS, CPO, Decca, DGG, EMI, Finlandia ja Ondine, jonka kanssa hän 90-luvulla teki yli 20 CD:tä keskeisenä säveltäjänä Schubert. Konserttolevytyksistä yksi on ylistetty äänitys Benjamin Brittenin pianokonsertosta Hälsingborgin sinfoniaorkesterin ja Okko Kamun kanssa, mukana säveltäjän alkuperäinen kolmas osa. Ondinelle hän myöskin nauhoitti tunnin mittaisen Villa-Lobosin pianokonserton (Choros XI) Sakari Oramon johtaman Radion sinfoniaorkesterin kanssa sekä Einojuhani Rautavaaran kaksi pianokonserttoa Leipzigin Radio-orkesterin (Max Pommer) ja Baijerin Radio-orkesterin (Jukka-Pekka Saraste) kanssa. Viimeaikaisista levytyksistä on mainittava Aulis Sallisen ja Alfred Schnittken musiikkia sisältävät CD:t.

Ralf Gothóni toimi legendaarisen English Chamber Orchestra'n ylikapellimestarina vuosina 2000-09. Vuosina 2001–06 hän toimi myös Northwest Chamber Orchestra'n, Seattle, musiikillisena johtajana. 2004 Gothóni nimitettiin Deutsche Kammerakademien päävierailijaksi. Aiemmin hänellä oli ollut monia taiteellisia tehtäviä: Finlandian Sinfoniettan ylikapellimestari 1989–94, Turun kaupunginorkesterin päävierailija 1995– 2000 ja Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja 1984–1987. 1990-luvun alussa hän oli Pekingin "Kielletyn kaupungin musiikkijuhlat" alkuunpanija. Tämän juhlan taiteellisena johtajana hän toimi 1996 ja 1998. Vuonna 2004 hän aloitti edelleen jatkuvan yhteistyön Kairon Oopperan kanssa; "Musical bridge Egypt-Finland" festivaalilla hänen suomalaiset ja egyptiläiset kollegansa ovat päässeet vuorovaikutukseen keskenään niin Egyptissä kuin Suomessakin. Gothóni on tukenut klassisen musiikin toimintaa myös Azerbaijanissa, Israelissa ja Etelä-Afrikassa.

Hänen sydäntään hyvin lähellä ovat yhteydet nuoriin muusikoihin. Hän on Savonlinnan kesäisen Musiikki-akatemian taiteellisen toimikunnan puheenjohtaja. Professorina hän on toiminut Hampurissa "Hochschule für Musik" vuosina 1986–96, Sibelius-Akatemiassa vuosina 1992–2007, Berliinissä "Hanns Eisler Hochschule" vuosina 1996–2000. Vuonna 2000 hänet nimitettiin vierailevaksi professoriksi Lontoon "Royal College on Music"iin ja 2006 hän aloitti pianokamarimusiikista vastuullisena professorina Instituto da Camara, Reina Sofiassa, Madridissa. Vuodesta 2012 hän toimii myös Karlsruhen Musiikkikorkeakoulun kamarimusiikin professorina. Hän pitää mestarikursseja ympäri maailmaan ja on kuulunut monena kesänä Chicagon "Steans Institute for Young Artists" opettajakuntaan. Viime vuosina Gothóni on myöskin kutsuttu merkittävimpien pianokilpailujen tuomaristoon, sekä kansainvälisiin asiantuntijatehtäviin.

Gothóni on säveltänyt mm. kolme kamarioopperaa, kamarikantaatin "The Ox and its Shepherd" (Ondine) ja siitä Concerto Grosso version viululle, pianolle ja jousille, "Peregrina" -laulusarjan sekä siitä muokatun trion klarinetille, alttoviululle ja pianolle.

Ralf Gothóni on myös esseisti: hänen suuren suosion saanut ensimmäinen kirjansa "Luova hetki" julkaistiin syyskuussa 1998 ja toinen kirja "Pyöriikö kuu" lokakuussa 2001. 2004 ilmestyi mestarivirittäjä Matti Kyllösen kanssa kirjoitettu flyygelin teknisiä ominaisuuksia käsittelevä kirjanen "Flyygelin kanssa".

Gothóni on saanut useita kunnianosoituksia: Gilmore Artist Award 1994, joka on yksi klassisen musiikin suurimmista palkinnoista, Itävallan kulttuuriministerin Schubert-mitali 1978, Suomen Kulttuurirahaston kunniapalkinto 1983, Pro Finlandia -mitali 1992 sekä Espanjan kuningatar Sofian luovuttama huomionosoitus pedagogisista ja taiteellisista ansioista 2012.

Danskebank Kauppakamari Kaupan liitto Clear Channel Riverbed Fiskars Dreamdo Kapu Digita AII Wild Finnair Helsingin Sanomat

Spring Light tiimi 2013 kiittää kaikkia osallistuneita.