MUSIC OFF | IN ENGLISH
Youtube Facebook

HELSINKI SPRING LIGHT
CHAMBER MUSIC FESTIVAL

logo

23. — 28.4.2013 TEMPPELIAUKION KIRKKO
6.5.2013 MUSIIKKITALO

Julia Ungureanu - viulu

Saksan Bad Dürkheimissa vuonna 1992 syntynyt Julia Ungureanu aloitti viulunsoiton kolmivuotiaana ja sai aluksi viulunsoitto-opetusta vanhemmiltaan. Vuonna 2006 hän aloitti opinnot kölniläisessä Pre-College Köln - Ausbildungszentrum für musikalisch Hochbegabte der Hochschule für Musik und Tanz Köln -koulussa. Vuonna 2008 hänet hyväksyttiin opiskelemaan professori Axel Gerhardtin (Berliner Philharmoniker) johdolla Berliinin Universität der Künsteen. Lokakuussa 2010 Julia jatkoi koulutustaan Max Rostalin entisen oppilaan, professori Nachum Erlichin, johdolla saksalaisessa Karlsruhen musiikkikorkeakoulussa. Hän valmistui erinomaisin arvosanoin ja jatkoi pääaineopintojaan Karlsruhessa lokakuussa 2012. Hän osallistui useille Friedemann Eichhornin, Gerhard Mantelin, Arbo Valdman, Mihaela Martinin, Saschko Gawriloffin, Stephen Shippsin, Radoslaw Szulcin, Gregory Paukin, Jae Parkin ja Rodney Friendin järjestämille viulu- ja kamarimusiikin kursseille, ja hän sai kunnian soittaa maailmankuululle viulusolistille Ida Haendelille.

Vuodesta 1998 lähtien tämä nuori viulisti on voittanut lukuisia kansallisia ja kansainvälisiä palkintoja, kuten toisen palkinnon Concours International de Violon Alexander Glasunow - kilpailussa Pariisissa ja ensimmäisen palkinnon Karel Kunc -kamarimusiikkikilpailussa, jossa hän sai myös Wolfgang Hofmann -säätiön erikoispalkinnon. Lisäksi hän voitti 2. palkinnon Lions Club Music -kilpailussa ja pääsi finaaliin International Music Competition Jeunesses Musicales -kilpailussa Bukarestissa, Romaniassa.

Hän voitti lukuisia ensimmäisiä palkintoja kuuluisassa saksalaisessa kansallisessa kilpailussa nimeltä "Nuoriso musisoi" (Jugend Musiziert) niin solistina kuin useissa kamarimusiikkikokoonpanoissakin; viimeksi hän esiintyi triossa, jonka muodosti kahden veljensä kanssa. Sen lisäksi, että trio voitti ensimmäisen palkinnon korkeimmalla mahdollisella pistemäärällä, heidät palkittiin myös Sparkassen-erityispalkinnolla.

Julia esiintyi ensimmäisen kerran julkisesti viisivuotiaana, ja kolme vuotta myöhemmin hän esiintyi ensimmäisen kerran orkesterin solistina. Samana vuonna Julia aloitti orkesteriuransa Mannheimin Jugend-Sinfonie-Orchesterissa, jossa 8-vuotias tyttö sai mahdollisuuden toimia konserttimestarina Maurice Ravelin Bolérossa. Kaikissa seuraavissa orkestereissa, kuten itävaltalaisessa Jeunesses Musicales -orkesterissa, Rheinland-Pfalzin ja Hessen nuoriso-orkestereissa, Sionin nuorisokamariorkesterissa, Kölnin, Berliinin ja Karlsruhen musiikkikorkeakoulujen orkestereissa, Berliinin saksalais-ranskalaisessa orkesterissa ja viimeisimmäksi Karlsruhen musiikkikorkeakoulun kamariorkesterissa, hänet nostettiin pian joko äänenjohtajaksi tai konserttimestariksi.

Vuodesta 2007 lähtien nuori muusikko on saanut konsertoida kuuluisien kapellimestarien, kuten Sir Simon Rattlen, Kirill Petrenkon ja Dennis Russell Daviesin, johdolla ja soittaa Saksan kansallisessa nuoriso-orkesterissa, jonka konserttimestariksi hänet nimitettiin vuonna 2010.

Toistaiseksi hänen muusikonuraansa on sisältynyt konsertteja ja kiertueita Ranskassa, Belgiassa, Romaniassa, Itävallassa, Sveitsissä, Italiassa, Liechtensteinissa, Etelä-Afrikassa ja Israelissa. Hänen laaja ja monipuolinen ohjelmistonsa koostuu tyypillisestä viuluohjelmistosta ja useimmista merkittävimmistä orkesteri- ja kamarmusiikkiteoksista sekä salonkimusiikista. Lisäksi Julia on intohimoinen crossover- ja jazzmuusikko. Näissä merkeissä hän esiintyi Berliinin Jazztreff-festivaaleilla, ja hän on levyttänyt useita pop- ja rockkappaleita. Hänelle on kertynyt jo lukuisia tv-esiintymisiä saksalaisilla televisioasemilla (mm. ZDF, rbb, SWR, WDR ja RTL), joissa hän on esiintynyt yhdessä Peter Foxin ja Stingin kaltaisten kuuluisuuksien kanssa.

Julia Ungureanu toimi stipendiaattina kansainvälisessä Musik & Jugend -säätiössä Liechtensteinissa ja Ad Infinitum -säätiössä Berliinissä. Tällä hetkellä hän soittaa Joannes Franciscus Pressenda -viulua vuodelta 1843; viulun on hänelle ystävällisesti hänen käyttöönsä antanut Baden-Württembergin soitinsäätiö.

Danskebank Kauppakamari Kaupan liitto Clear Channel Riverbed Fiskars Dreamdo Kapu Digita AII Wild Finnair Helsingin Sanomat

Spring Light tiimi 2013 kiittää kaikkia osallistuneita.